Europees Semester

De economische crisis die in 2007 begonnen is lijkt nu ver weg en onze lidstaten hebben de problemen van toen grotendeels overwonnen. Sinds die tijd hebben we grote vooruitgang gemaakt en zijn onze economieën terug op de goede weg.

Echter, het is belangrijk dat we uit onze fouten leren en lessen trekken uit het verleden.

Elk jaar maakt de Europese Commissie zo een analyse van de economieën van onze lidstaten en genereert ze conclusies op basis van deze analyse. Die worden omgezet in landenspecifieke aanbevelingen die onze lidstaten  kunnen implementeren om hun economie vrij te houden van systematische risico’s. Dit gebeurt volgens een vastgelegd stramien, genaamd: het Europees Semester.

Ook het Parlement is bij dit proces betrokken, door haar mening te geven over de analyse zelf en de implementatie van de aanbevelingen door de lidstaten. Als voormalig schaduwrapporteur op één van deze rapporten, lag voor mij de nadruk op de implementatie van de aanbevelingen voor onze lidstaten. Jaar op jaar zien we dat onze lidstaten er niet in slagen de aanbevelingen van de Europese Unie toe te passen. Ik vind het belangrijk dat dit in de toekomst wel gebeurt. Enkel zo kunnen we een volgende crisis vermijden. Ik vind het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de volgende vijf punten:

1. Een betere coördinatie in economisch beleid tussen de lidstaten en een striktere naleving van Europese wetgeving.

2. Hervormingen doorvoeren die de algehele competitiviteit van het ondernemingsklimaat bevorderen.

3. Investeringen in onderzoek, innovatie en ontwikkeling stimuleren.

4. Een neutraal fiscaal beleid voor de Eurozone.

5. Afbouwen van de hoge schuldgraad

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.