Europese regels voor een eerlijke vennootschapsbelasting

Neen, dit betreft geen nieuwe belasting, maar een harmonisering van de bestaande systemen. Vandaag moet een bedrijf dat in meerdere Europese lidstaten opereert, ook in elk van deze lidstaten een belastingaangifte doen. De heffingsgrondslag wordt dan ook in elke lidstaat anders berekend.

Met het voorstel van een Gemeenschappelijke Geconsolideerde Heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting wil de Europese Commissie aan deze administratieve nachtmerrie een einde maken. Na een minder succesvolle poging in 2011, besloot de Commissie in 2017 twee nieuwe voorstellen te lanceren.

In een eerste richtlijn wordt de heffingsgrondslag geharmoniseerd. Dit zal een einde maken aan de vele uitzonderingsregelingen en aftrekposten en zo agressieve belastingplanning en belastingontwijking tegengaan.

Een tweede richtlijn zal ervoor zorgen dat de geïnde belastinginkomsten toebedeeld worden aan de lidstaat waar de belastbare activiteit plaatsvond. Deze verdeling, op basis van een vooropgestelde formule, zal bestaan uit drie factoren: activa, arbeid en verkoop. In de toekomst zou digitale activiteit hier nog aan toegevoegd worden.

Aan de belastingtarieven wordt niet geraakt, want dit behoort tot de bevoegdheden van de lidstaten. Het is belangrijk dat de concurrentie tussen lidstaten blijft bestaan; maar dan wel een transparante en eerlijke concurrentie. Dit is nodig als drijfveer voor de lidstaten om zo efficient mogelijk hun middelen in te zetten. Zij kunnen dan enkel concurreren op basis van infrastructuur en het belastingtarief.

Het doel van deze maatregel is een gelijk speelveld voor KMO’s te versterken, de administratieve lasten voor alle bedrijven sterk te verminderen en een oneerlijke concurrentie op belastingen tussen de lidstaten tegen te gaan. Ik ben dan ook een sterke voorstander van dit initiatief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.