Europese actie om resistentie tegen antibiotica stoppen

,

Samen met mijn collega’s in het Europees Parlement, heb ik het initiatief genomen om nieuwe acties te ondernemen tegen antimicrobiële resistentie. Deze complexe term houdt in dat je immuun kan worden tegen een bepaald antibioticum en hierdoor moeilijker of zelfs niet kan genezen. Dit is een probleem, want als iedereen op termijn immuun zou worden, zouden eenvoudige infecties van een wonde terug levensbedreigend kunnen worden. Geen prettig vooruitzicht! Er is dus veel werk aan de winkel om deze resistentie tegen te gaan.

In de afgelopen 20 jaar is er reeds 1,7 miljard Euro gespendeerd in heel Europa. Hier zijn een aantal succesvolle projecten uit voortgevloeid, zoals het verbeteren van klinische proeven voordat een medicijn of vaccin op de markt mag komen. Deze investeringen hebben er ook voor gezorgd dat onderzoek naar nieuwe medicijnen sneller en gemakkelijker kunnen gebeuren. Ik wil voornamelijk dat het zwaartepunt van de Europese investeringen naar onderzoek en innovatie blijven gaan.

Het moeilijke aan AntiMicrobiële Resistentie is paradoxaal: iedereen wil een oplossing, namelijk een nieuw antibioticum vinden. Maar dit product moet uiteindelijk zo weinig mogelijk gebruikt worden om nieuwe resistentie tegen te gaan. Hierdoor kunnen de ontwikkelaars moeilijk winst maken op het product, terwijl de voorafgaande investeringen immens zijn. Slechts 1 op de 10.000 onderzochte moleculen leidt immers tot een medicijn of vaccin. Er zijn ook verschillende manieren om de farmaceutische industrie -van KMO tot grotere bedrijven- aan te sporen om te investeren in hun research en de stap naar een medicijn of vaccin op de markt te brengen te vergemakkelijken. Daarnaast moeten we ervoor dat de juiste diagnose zo snel mogelijk gesteld wordt, waardoor dat de patiënt onmiddellijk de juiste behandeling krijgt: het specifieke antibiotica voor de infectie van de patiënt.

Het verzamelen van data is hier voor mij uiterst belangrijk. Met de komst van eHealth en de digitalisering van data denk ik dat we zoveel mogelijk gegevens moeten verzamelen om de epidemieën en resistenties beter in kaart te brengen. Niet alleen in Europa, maar over de hele wereld. Daarom pleit ik voor meer samenwerking op internationaal vlak. Diplomatieke relaties moeten aangehaald worden om ook de wetenschappelijke samenwerking te versterken.

Mijn collega’s en ik – maar ook elders in de wereld- beseffen dat we nu in actie moeten komen. Samen gaan we ervoor!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.