Innovatieve technologie in gezondheidszorg stimuleren

 

Alvorens een nieuw medicijn op de markt komt, wordt dit eerst streng gecontroleerd op veiligheid en efficiëntie. De veiligheid wordt door het Europees Geneesmiddelen Bureau (The European Medicines Agency) verzekerd voor alle Europese lidstaten. Op dit moment gebeurt de efficiëntie-test (werkt het medicijn beter dan bestaande medicijnen) van alle medicijnen nog voor elke lidstaat apart gedaan. Dat wil dus zeggen dat er 28 keer (vanaf 29 maart 2019 27 maal) een gelijkaardige evaluatie van eenzelfde product wordt uitgevoerd.

Het gevolg daarvan is dat elke lidstaat op een verschillend tijdstip een bepaald medicijn goedkeurt en ook verschillende methodes hanteert om de efficiëntie-test te doen. Hierdoor kan de producent bijvoorbeeld in België beginnen met de verkoop van zijn nieuw product in januari, terwijl hetzelfde product pas een paar maanden later kan verkocht worden in buurlanden Frankrijk, Duitsland of Nederland. In Europa vinden we dat dit sneller kan. Elke Europese patiënt heeft er recht op dat nieuwe geneesmiddelen overal tegelijk op de Europese markt komen. Daarom publiceerde de Europese Commissie een voorstel om de wetenschappelijke evaluatie (efficiëntie-test) van nieuwe gezondheidstechnologieën en geneesmiddelen op Europees niveau te organiseren. Zowel de ethische evaluatie als het terugbetalingssysteem van het medicijn blijft in nationale handen.

De Commissie vraagt aan de lidstaten om hun experten te sturen die dan een gezamenlijke efficiëntie-test zullen opstellen, onder leiding van een gekozen land dat de beste kennis en ervaring bezit. De kwaliteit van de gezondheidszorg blijft ook hier onze prioriteit. Hoe sneller de innovatie in gezondheidszorg zich kan doorzetten, hoe beter voor de patiënten én industrie. We willen immers aan onze industrie de boodschap geven dat we binnen Europa nieuwe technologieën zoveel mogelijk ontwikkelingskansen willen geven, op een makkelijke en veilige manier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.